#1

Χυλοπίτες με κόκορα

Υλικά

  • 500γρ. ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
  • 1 κόκορα γύρω στο 1,5 κιλό, κομμένο σε 4 μερίδες (2 μπούτια, 2 στήθη), κρατάμε τις καρκάσες για ζωμό
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 200γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο
  • 900γρ. ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης φρέσκο
  • 500ml ζωμό κοτόπουλου
  • 100γρ. μυζήθρα τριμμένη ή τυρί Μετσόβου
  • ¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 70ml ελαιόλαδο για το τέλος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Αλατίζετε τον κόκορα και σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τον σοτάρετε καλά και από τις δύο μεριές. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά επιπλέον. Προσθέτετε την ντομάτα και τη δάφνη, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε.

Στα 30 λεπτά αφαιρείτε το στήθος και συνεχίζετε με τα μπούτια για 45 λεπτά περίπου (αν ο κόκορας είναι αλανιάρης, υπολογίστε τουλάχιστον 30-40 λεπτά περισσότερο χρόνο για το βράσιμο).

Στα 10 λεπτά πριν ψηθεί το κοτόπουλο προσθέτετε το ζωμό και στη συνέχεια τις ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ.

Δυναμώνετε την ένταση της φωτιάς για το βράσιμο των ζυμαρικών. Σοτάρετε με βούτυρο. Προσθέτετε τα στήθη ξανά στην κατσαρόλα, την τραβάτε από τη φωτιά και προσθέτετε το δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε (αν είναι πολύ στεγνό, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμα). Σερβίρετε σε πιάτα και πασπαλίζετε από πάνω με μυζήθρα ή τυρί.

#2

Χυλοπιτάκι Σούπα (σπέσιαλ)

Υλικά

  • 300 γρ. ΧΥΛΟΠΙΤΑΚΙ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5-6 φέτες μπέικον πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 200γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 400γρ. ντομάτα
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
  • 100γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή τυρί
  • 3,5 λίτρα ζεστό νερό
  • αλάτι, πιπέρι
Περνάτε το κονκασέ από το μπλεντεράκι.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το μπέικον μαζί με το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και την πιπεριά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνετε τη ντομάτα μαζί με τη ζάχαρη και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε στην κατσαρόλα νερό, κατά προτίμηση ζεστό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε και το ΧΥΛΟΠΙΤΑΚΙ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ (επειδή είναι λεπτό δεν χρειάζεται βράσιμο) μαζί με τον βασιλικό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύετε και σερβίρετε τη σούπα ζεστή.

Tips

Αντί για ξερό μπορείτε να βάλετε φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη.

Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο νερό 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο.

Σ’αυτή τη συνταγή ταιριάζουν ωραία και τα ψιλοκομμένα κατεψυγμένα μανιτάρια.

 

#3

Τραχανάς με φέτα

Υλικά

Για 4-5 άτομα

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ΤΡΑΧΑΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ (ξυνό-γλυκό-άσπρο)
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κύβο κνορ λαχανικών (προαιρετικά)
  • Μείγμα μπαχαρικών για ψητά (προαιρετικά)
  • 1 κουτί ντομάτες ψιλοκομμένες 400 γραμμάρια (προαιρετικά)
  • 150 γραμμάρια τυρί φέτα

Βάζετε σε μια κατσαρόλα 5-6 φλιτζάνια τσαγιού νερό με το λάδι ή το βούτυρο και τ’ αφήνετε να πάρει βράση. Ρίχνετε τον ΤΡΑΧΑΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, το αλατοπίπερο, το κνωρ, τις ντομάτες με το μείγμα μπαχαρικών, ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσει και τον αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει καλά. Δοκιμάζετε κι αν δεν είναι έτοιμος ρίχνετε λίγο ακόμη νερό ζεστό.

#4

Τραχανόπιτα

Υλικά

  •  750γρ. ΤΡΑΧΑΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
  • 150γρ. γάλα
  • 250γρ. φέτα
  • 150γρ. σάλτσα ντομάτας
  • τυρί
  • πιπεριές, μανιτάρια, μπέικον

Σε ένα ταψί ανακατεύετε τον τραχανά με το γάλα, και τα χρησιμοποιήτε σας βάση την πίτας. Έπειτα την φέτα. Από πάνω ρίχνετε λίγη από την σάλτσα, έπειτα το τυρί, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και το μπέικον. Προσθέτετε και την υπόλοιπη σάλτσα. Τέλος το βάζετε στο φούρνο μέχρι να κοκκινήσει.

Καλή σας όρεξη!